Tromero News: Καλωσήρθατε! Επικοινωνήστε στο tromeronews@gmail.com

Γιατί χασμουριόμαστε αλήθεια;



Εξυπηρετεί κάποια χρήσιμη λειτουργία στον οργανισμό; Είναι αντανακλαστικό; Tο χασμουρητό έχει προβληματίσει τους επιστήμονες σε όλες τις εποχές. Ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Princeton έχει συλλέξει δεδομένα σχετικά με τους ανθρώπους που χασμουριούνται. Ο Andrew C. Gallup, επικεφαλής της έρευνας του πανεπιστημίου αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το χασμουρητό «Δροσίζει τον εγκέφαλο». Όλα τα στοιχεία ενισχύουν την υπόθεση της «ψύξης του εγκεφάλου» που υποστηρίζει ο A. Gallup.


Η βασική ιδέα είναι:
· Όταν ξεκινάτε να χασμουριέστε, το ισχυρό τέντωμα της κάτω γνάθου αυξάνει την αρτηριακή ροή στο λαιμό, το πρόσωπο και το κεφάλι.
· Η βαθιά εισπνοή κατά τη διάρκεια του χασμουρητού δημιουργεί δυνάμεις για την καλύτερη ροή του εγκεφαλονωτιαίου υγρού και του αίματος στον εγκέφαλο και παράλληλα δίνει στον οργανισμό μεγάλη ποσότητα οξυγόνου.
· Ο δροσερός αέρας που εισπνέουμε από το στόμα κατά τη διάρκεια του χασμουρητού «δροσίζει» την περιοχή του εγκεφάλου. Ως εκ τούτου οι άνθρωποι θα πρέπει να χασμουριούνται περισσότερο όταν ο αέρας είναι δροσερός και λιγότερο όταν ο αέρας είναι ζεστός.
Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι συχνά χασμουριούνται όταν βλέπουν τους άλλους να χασμουριούνται. Οι ερευνητές ζήτησαν από 80 πεζούς να δουν εικόνες ανθρώπων που χασμουριούνταν, προκειμένου να μελετήσουν τις αντιδράσεις τους. Παρατηρήθηκε ότι κοιτάζοντας τις φωτογραφίες σε ψυχρές καιρικές συνθήκες το 45% των ανθρώπων χασμουρήθηκε, ενώ σε θερμότερες συνθήκες μόνο το 24% αυτών χασμουρήθηκε.
Ο ιατρός Adrian Γ. Guggisberg, MD του Πανεπιστημίου της Γενεύης, συμφωνεί με τον Gallup ότι οι αλλαγές στη θερμοκρασία δωματίου μπορεί να προκαλέσουν χασμουρητό.
Βέβαιη απάντηση δεν υπάρχει, υπάρχουν όμως πολλές θεωρίες. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι το χασμουρητό θα πρέπει να έχει μια φυσιολογική αιτία και ένα φυσικό όφελος. Άλλοι πιστεύουν ότι το χασμουρητό είναι μια μορφή επικοινωνίας που έχει διάφορες κοινωνικές διαστάσεις.
Είναι ίσως μια ασυνείδητη συμπεριφορά ή αντίδραση του οργανισμού; Είναι σημάδι υπνηλίας και πλήξης;
Άραγε τι είναι;
Πηγή: http://tro-ma-ktiko.blogspot.com

Σου άρεσε; Κάνε Like!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...