Tromero News: Καλωσήρθατε! Επικοινωνήστε στο tromeronews@gmail.com

Σύμβολα και συμβολισμοί...





Υπάρχουν πολλά γνωστά σύμβολα καταγεγραμμένα στην ιστορία, λίγα από αυτά όμως γνωρίζουμε από που προήλθαν και τι σημαίνουν. Παρακάτω θα δούμε μαζί κάποια απ’ αυτά προσπαθώντας να ανακαλύψουμε την πραγματική τους αρχική σημασία αλλά και την μετέπειτα χρήση τους.






ΓΙΝ-ΓΙΑΝΓΚ:

Όλη η κινέζικη σκέψη και κοσμογονία είναι κλεισμένη σε αυτό το σύμβολο, η ζωή , ο θάνατος, ο φόβος, η δύναμη, το σκοτάδι, το φως.
Απεικονίζει την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Καλού και Κακού, όμως αυτή είναι η επιφανειακή εκδοχή. Στην πραγματικότητα, απεικονίζει ολόκληρη την κινέζικη σκέψη σχετικά με την κοσμογονία, την ζωή και τον θάνατο, την δύναμη και τον φόβο, το σκοτάδι και το φως. Πρόκειται για τους δύο αντίθετους μα συμπληρωματικούς πόλους της φύσης. Το Γιανγκ(ερμ.σημαίες που κυματίζουν στον ήλιο) είναι το λευκό και ευθύνεται για την πρωτοβουλία, την επιθετικότητα, την δημιουργικότητα, την αρσενική ισχύ, τον Ουρανό, το φως, τα συναισθήματα, την τόλμη, την φωτιά, το θερμό και το σκληρό.
Το Γιν(ερμ.συννεφιασμένος) είναι το μαύρο κομμάτι του συμβόλου και ευθύνεται για το σκοτάδι, την παθητικότητα, την ακινησία, το θηλυκό στοιχείο, την απουσία ζωής, την σελήνη,την νύχτα, το ψύχος, το αδύναμο, το απαλό, τα ύπουλα συναισθήματα.
Μπορεί να το δει κανείς χαραγμένο από μπρελόκ και δαχτυλίδια έως στάμπες σε μπλούζες.

 Σβάστικα:

Η σβάστικα είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό σύμβολο. Μπορεί να έχει γίνει ευρέως γνωστό από τους Ναζί, οι οποίοι το χρησιμοποιούσαν ως σύμβολο την περίοδο που σφάγιαζαν χιλιάδες ανθρώπων, αλλά αιώνες πριν είχε θετική σημασία.

Η λέξη Swastika προέρχεται από την σανσκριτική λέξη svastika, σημασία της οποίας είναι κάθε είδους τύχη, και ιδιαίτερα είναι ένα διακριτικό σημάδι πάνω σε άτομα ή αντικείμενα για να δηλώσουν καλοτυχία. Αποτελείται από τις λέξεις su που σημαίνει καλός και το asti που σημαίνει υπάρχω. Επομένως το svasti σημαίνει ευημερία. Η κατάληξη –ka αποτελεί ένα υποκοριστικό, συνεπώς η λέξης svastika μπορεί να μεταφραστεί κατά γράμμα ως «μικρά πραγματάκια που σχετίζονται με την ευημερία».

 ΣΠΙΡΑΛ:

Η Σπείρα -ένα από τα αρχαιότερα σύμβολα, που χρησιμοποιείται από παλαιολιθική εποχή! Αυτό το περίπλοκο σύμβολο το συναντάμε σε πολλούς αρχαίους πολιτισμούς-στην Αίγυπτο, Κρήτη, Μυκήνες, Μεσοποταμία, Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία, Ευρώπη, Σκανδιναβία, Βρετανία...Και παντού πάνω από όλα είναι σύμβολο της ζωτικής δύναμης. Η σπείρα που συνδυάζει το σχήμα ενός κύκλου και την δυναμική κίνησή του, συμβολίζει τον χρόνο. Ως μέρος της ομαλής ατελείωτης γραμμής συμβολίζει επίσης την ανάπτυξη, την συνέχεια, τον ρυθμό της αναπνοής και της ίδιας της ζωής.


Ο ΛΑΤΙΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ:


Σύμβολο της χριστιανοσύνης σήμερα, έχει χρησιμοποιηθεί ως παγανιστικό σύμβολο για εκατοντάδες χρόνια πριν την ίδρυση της Χριστιανικής Εκκλησίας. Ακόμη ανακαλύφθηκε στην Κίνα και την Αφρική, αλλά και στην Σκανδιναβία όπου απεικόνιζε το σφυρί του Θορ, θεού του κεραυνού και του πολέμου. Λαμβανόταν υπόψη ως σύμβολο μαγείας το οποίο φέρνει καλή τύχη και αποτρέπει το κακό. Μερικοί μελετητές υποστηρίζουν πως είναι ηλιακό σύμβολο ή σύμβολο της Γης, που το μακρύτερο σκέλος του δείχνει τον Βορρά. Aν κανείς προσπαθήσει να τον κλείσει θα δει πως σχηματίζεται κύβος, αρχαίο έμβλημα της επίγειας εξουσίας.




Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ:
 
Ο “Ανάποδος σταυρός” προήλθε από την ανάποδη σταύρωση του Πέτρου, ο οποίος επέλεξε να σταυρωθεί μ’ αυτό τον τρόπο ως ένδειξη σεβασμού προς τον Χριστό. Οι σατανιστές τον χρησιμοποιούν ως σύμβολό τους για ακριβώς τον αντίθετο λόγο ως σύμβολο δυσαρμονίας.

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ:

Το διχαλωτό αυτό σχήμα είναι το νεώτερο σύμβολο της ειρήνης που αναδύθηκε από το αντιπολεμικό κίνημα της δεκαετίας του '60. Τα άλλα δύο πιο γνωστά είναι ο κλάδος ελαίας των Αρχαίων Ελλήνων και το ιουδαϊκο-χριστιανικό περιστέρι. Πολλοί το θεώρησαν αντιχριστιανικό καθώς θυμίζει τον αντεστραμμένο σταυρό, κάτι που όμως δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα ένας χριστιανός, ο Gerald Holtom το σχεδίασε για να δηλώσει την αντίθεσή του στον πυρηνικό πόλεμο. Πολλές αντιπολεμικές οργανώσεις το ασπάστηκαν ως έμβλημα εν αντιθέσει με τους θρησκευτικούς ηγέτες.




ΠΕΝΤΑΛΦΑ:

Απ’ τα πιο διαδεδομένα θρησκευτικά σύμβολα, αρχικά σχεδιαζόταν με την πέμπτη γωνία προς τα πάνω. Έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές χρονικές περιόδους και από πολλές κουλτούρες και λατρείες ανα τον κόσμο: από αρχαίους Παγανιστές, Ισραηλίτες, Χριστιανούς, μάγους έως Wiccans. Στην αρχαία Ελλάδα ο Πυθαγόρας θεωρούσε τον αριθμό 5 “αριθμό του ανθρώπου” ενώ αναπαριστούσε και τα 4 δομικά στοιχεία της Φύσης(Γη, Φωτιά, Νερό και Αέρα) μαζί με την Ψυχή(Αιθέρα). Στην χριστιανική παράδοση αργότερα, χρησιμοποιήθηκε ως συμβολισμός των πέντε πληγών του Ιησού πάνω στον Σταυρό. Πλέον η χρήση της έχει αλλοιωθεί σε νεοσατανιστικές και ψευδοπαγανιστικές ομάδες για τελετουργικούς σκοπούς που την σχεδιάζουν ανεστραμμένη, ώστε να συμβολίζει την επικράτηση της ύλης και της επιθυμίας έναντι της αρετής του πνεύματος και την νίκη του ατομικισμού. Έτσι από ένα πανανθρώπινο σύμβολο κατέπεσε σε κάτι το αμφιλεγόμενο.
 
 Σιδηρούς Σταυρός:
Ο Σιδηρούς Σταυρός (γερμ. Eisernes Kreuz) ήταν το κατεξοχήν πρωσικό και μετέπειτα γερμανικό πολεμικό μετάλλιο έως το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, και σύμβολο του γερμανικού μιλιταρισμού.
Στα έτη από το 1813 μέχρι το 1918 εκδόθηκαν σιδερένιοι σταυροί σε διαβάθμιση τριών Τάξεων:
  • Σιδηρούς Σταυρός Β΄ Τάξης (EK II)
  • Σιδηρούς Σταυρός Α΄ Τάξης (EK I)
  • Μεγαλόσταυρος του Σιδηρού Σταυρού (Grosskreuz des Eisernen Kreuzes) 
ΤΕΤΡΑΦΥΛΛΟ ΤΡΙΦΥΛΛΙ:
Το τετράφυλλο τριφύλλι είναι ένα παγκόσμια αποδεκτό σύμβολο της καλής τύχης και η προέλευσής του ανάγεται στην αρχαιότητα. Σύμφωνα με το μύθο, η Εύα κρατούσε ένα τετράφυλλο τριφύλλι, όταν έφυγε από τον κήπο της Εδέμ.
Το ένα φύλλο είναι για Πίστη, το δεύτερο για Ελπίδα, το τρίτο για Αγάπη και το τέταρτο για Τύχη. Μια ιρλανδική παράδοση του Shamrock υποστηρίζει ότι η ύπαρξη του τριφυλλιού παρουσιάζει την Αγία Τριάδα. Το τετράφυλλο είναι σύμβολο της Θείας Χάρης.


Σου άρεσε; Κάνε Like!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...