Tromero News: Καλωσήρθατε! Επικοινωνήστε στο tromeronews@gmail.com

Πρωτοχρονιά στην Ελλάδα.



Η πρωτοχρονιά σαν επίσημη γιορτή εμφανίστηκε στον Ελλαδικό χώρο για πρώτη φορά το 48π.χ
από την τότε Ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Έως τότε οι Έλληνες γιόρταζαν μία αντίστοιχη γιορτή, όχι όμως κάθε έτος όπως το εννοούμε στις μέρες μας αλλά στην αρχή κάθε μήνα. Φυσικά λόγω των πόλεων-κρατών εκείνη η μέρα ήταν ξεχωριστή για την κάθε μία από αυτές. Η μέρα αυτή είχε πολλά στοιχεία από τα "Σαρτουνάλια", μία γιορτή των Ρωμαίων η οποία γιορτάζονταν με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια την εποχή εκείνη.
Λόγω όμως της νέας έως τότε Χριστιανικής θρησκείας και την επιρροή του αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνου, αλλάχτηκε η έννοια της γιορτής και τη μέρα εκείνη γιορτάζουμε την ονομαστική γιορτή του Μεγάλου Βασιλείου, επισκόπου του 4ου αιώνα μ.χ και ένας εκ των τριών ιεραρχών.
Τα ήθη και έθιμα που ακολουθούνται είναι πάνω κάτω γνωστά σε όλους μας :
Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου σβήνουν τα φώτα στο σπίτι και τα ανάβουν ξανά μόλις έχει αλλάξει το έτος με τη συνοδεία ευχών.
Η μέρα της Πρωτοχρονιάς γιορτάζεται με λαμπρότητα σε όλη την Ελλάδα και έχει καθιερωθεί ως αργία. Τα μικρά παιδιά την ημέρα της πρωτοχρονιάς αλλά και την παραμονή λένε τα κάλαντα, οι νοικοκυρές ετοιμάζουν νόστιμες λιχουδιές π.χ τη βασιλόπιτα. 
Το έθιμο επιβάλει κατά την εκκλησία τα πρώτα κομμάτια της πίτας να προσφέρονται στο Χριστό, την Παναγία, τον Άγιο Βασίλειο, στο φτωχό, στο σπίτι και μετά σε όλους τους υπόλοιπους παρευρισκομένους. Όποιος βρει στο κομμάτι του το φλουρί θεωρείται ως ο τυχερός του νέου χρόνου ενώ ο κύριος του σπιτιού φροντίζει να βάλει σαν πρώτο άτομο μέσα στο σπίτι κάποιον που εκείνος θεωρεί ότι έχει καλό ''ποδαρικό'' για να κυλήσει καλά το νέο έτος.
Αυτά και κάποια άλλα ακόμα επιβάλει το ''πρωτόκολλο'' των παραδόσεων μας, εσείς όμως όπου και αν βρίσκεστε τη μέρα εκείνη φροντίστε να περάσετε όμορφα με άτομα που αγαπάτε και κυρίως σας αγαπούν γιατί μη ξεχνάτε γλυτώσαμε και μία ''συντέλεια'' δεν είναι και λίγο..!
Χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε όλους.
  

Σου άρεσε; Κάνε Like!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...