Tromero News: Καλωσήρθατε! Επικοινωνήστε στο tromeronews@gmail.com

Να τα πούμε;



Πόσοι από εμάς δεν έχουμε πάει έστω και μία φορά να πούμε τα κάλαντα;
Φυσικά οι περισσότεροι έχουμε να αφηγηθούμε κάποια ιστορία από εκείνα τα ανέμελα χρόνια, που μας άφησαν ένα ιδιαίτερο άρωμα και χρώμα βαθιά χαραγμένο στη μνήμη και στις καρδιές μας.
Μέρες που περιμέναμε με αγωνία να έρθουν, ώστε να ξεχυθούμε στους δρόμους και  στα σοκάκια της γειτονιάς μας. Με την παρέα μας '' τρυπώναμε '' στα σπίτια των γειτόνων μας τραγουδώντας τα κάλαντα των ημερών.
Άραγε τι γνωρίζουμε για τα κάλαντα και γενικότερα για την προέλευση τους ;
Μόνο από το άκουσμα τους καταλαβαίνουμε λόγω της καθαρεύουσας που χρησιμοποιείται έως και σήμερα ότι θα πρέπει να ανατρέξουμε χρόνια πίσω και συγκεκριμένα στους Βυζαντινούς χρόνους. Τότε αρχές του χρόνου είχαν τις Καλένδες όπου ήταν η αντίστοιχη σε εμάς πρωτοχρονιά. την οποία και γιόρταζαν με λαμπρότητα.
Τα κάλαντα είναι δημοτικά ευχετικά τραγούδια και ψάλλονταν την παραμονή των μεγάλων θρησκευτικών γιορτών ( όπως Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Θεοφάνεια κ.α ).
Συνήθως τα τραγουδούν παιδιά ηλικίας 12-15 χρόνων κατά ομάδες με τη συνοδεία μουσικών οργάνων ( όπως το γνωστό μας τρίγωνο, λαούτο, φλογέρα, νταούλι κ.α ) ανάλογα την περιοχή.
Τα τραγούδια έχουν τρία σκέλη: τον χαιρετισμό, την αναγγελία του ερχομού της γιορτής που έρχεται και φυσικά τις ευχές προς τους νοικοκυραίους των σπιτιών.
Στην Ελλάδα έχουν σημειωθεί τουλάχιστον 30 παραλλαγές στα ακούσματα ανάλογα την περιοχή απ΄όπου προέρχονται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περιοχή της Μήλου όπου ψάλλονται μονάχα την ημέρα της πρωτοχρονιάς και κάθε χρόνο συντάσσονται νέα. Τα κάλαντα σε πολλές περιπτώσεις έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα ή παρατηρήσεις προς τους άρχοντες του τόπου και λέγονται είτε με τη μορφή π.χ Κρητικής μαντινάδας ή τα '' κοτσάκια '' της Νάξου.
Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε το φιλοδώρημα ή αλλιώς χάρισμα που δίνετε με το τέλος των τραγουδιών στα παιδιά και είναι ο βασικός λόγος της προσμονής εκείνων των ημερών του χρόνου. Παλαιότερα ήταν διάφορα τρόφιμα ( λάδι, καρύδια, μέλι, καραμέλες κ.α ) ενώ στις μέρες μας λίγα χρήματα.
Στη χώρα μας με την εμφάνιση της Βασιλευομένης Δημοκρατίας η φρουρά των ανακτόρων έλεγε τα κάλαντα ενώπιον των Βασιλέων, έθιμο που υιοθετήθηκε από τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης και το έχουμε έως και σήμερα όπου διάφοροι λαογραφικοί σύλλογοι και χορωδίες απ΄όλη την Ελλάδα τα λένε στον Πρόεδρο της χώρας και στους αρχηγούς των κομμάτων.
Λοιπόν σαν έρθουν εκείνες οι άγιες μέρες μη διστάσετε, ανοίξτε την πόρτα του σπιτιού σας αφήνοντας τις αναμνήσεις να σας κατακλύσουν, γυρίζοντας έστω και για λίγο τους δείκτες του χρόνου προς τα πίσω τότε που ήσασταν και ΕΣΕΙΣ παιδιά και με ένα χαμόγελο ξαφνιάζοντας ευχάριστα τους μικρούς εισβολείς σας πέστε πριν από εκείνους .'' Να τα πούμε; ''

Σου άρεσε; Κάνε Like!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...